Kryptovaluutta bitcoinin huima arvonnousu etenkin alkuvuonna on havahduttanut monet suomalaissijoittajat. LähiTapiolan teettämässä kyselyssä 14 prosenttia kyselyyn vastanneista yli tuhannesta vastaajasta on valmis harkitsemaan tai on harkinnut sijoittamista bitcoiniin.

Vain neljä prosenttia vastanneista kertoo tehneen jo sijoituksen. Sen sijaan selvä enemmistö eli 79 prosenttia vastanneista sanoo, ettei kryptovaluuttasijoittaminen ole heille kiinnostavaa.

Uskallusta bitcoin-sijoittamiseen on erityisesti nuoremmilla vastaajilla. Kyselyn 15-24 –vuotiaista vastaajista 34 prosenttia sanoo harkitsevansa sijoittamista kryptovaluuttaan. Vielä 25-34 vuotiaista vastaajista joka neljäs harkitsisi bitcoin-sijoituksia, kun vanhemmissa ikäryhmissä epäilyt sijoituskohdetta kasvavat ja edes sijoittamista harkitsevat vähenevät selvästi.

-Kryptovaluutat ovat nuorten miesten laji. 15-34 -vuotiasta kymmenen prosenttia sanoo sijoittavansa bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin, kun yli 55 -vuotiaista vain noin joka sadas on mukana kryptohuumassa. Miehistä miltei seitsemän prosenttia sijoittaa kryptovaluuttoihin, mikä on kolme kertaa yleisempää kuin naisten keskuudessa, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

-Normaalisti erilaisten varallisuuserien omistaminen on yleisempää iän myötä, kun säästöjä kertyy ja eri elinvaiheisiin liittyy uusia tarpeita. Nuorten osakesijoittamisen buumi näkyy tuloksissa, sillä takamatka varttuneempiin ei ole kovin suuri. Mutta kryptovaluutat murtavat säännön, eli se on ainoa varallisuuslaji, jossa nuoret dominoivat.

Bitcoinin kurssikehitys on ollut tänä vuonna hyvin ailahteleva. Alkuvuoden voimakas nousu on vaihtunut selvään laskuun loppukevään aikana. Voimakas vuoristoratamainen kurssikehitys on tyypillistä vielä kehitysvaiheessa olevalle sijoituskohteelle.

Tuottonäkymät houkuttavat – epäselvyys mietityttää

Bitcoin-sijoituksessa houkuttaa erityisesti tuottonäkymät. Se oli bitcoin-sijoittajille tai sitä harkitseville keskeisin syy tehdä kryptovaluuttasijoituksia. Monet näkevät bitcoinin myös mielekkäänä kohteena hajauttaa sijoitussalkkua.

Tärkeäksi sijoitussyyksi osa mainitsee myös sen, että bitcoin tai vastaava kryptovaluutta voi olla tulevaisuudessa yleisesti käytetty maksuväline. El Salvadorista tuli kesäkuussa ensimmäinen valtio, joka hyväksyy bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi.

-Nuorilla ja vähän varttuneimmilla on selvästi toisistaan poikkeavat syyt sijoittaa kryptovaluuttoihin. Nuoret ovat ennakkoluulottomampia ja uskovat kryptovaluuttoihin sekä tulevaisuuden teknologiana että sen hyviin sijoitusominaisuuksiin hajauttavana ja suojaavana sijoituslajina. Varttuneimmilla luottamus itse tuotteeseen horjuu useammin, mutta he ovat mukana ensisijaisesti hyvien tuottoja ja jo onnistuneita sijoittajia peesaamassa.

Valtaosalle suomalaisista bitcoin tai mikään muukaan kryptovaluutta ei ole kuitenkaan houkutteleva sijoituskohde. Kyselyn vastaajien mielestä keskeinen syy olla sijoittamatta bitcoiniin tai muihinkaan kryptovaluuttoihin on niiden epäselvyys. Monet pitävät sijoituskohdetta liian epämääräisenä.

Moni sanoo myös, että he jättävät bitcoin-sijoitukset väliin kryptovaluuttaan liitetyn rikollisen toiminnan vuoksi. Jotkut rikolliset ovat pesseet rikollisella toiminnalla ansaitsemaansa rahaa kryptovaluuttojen avulla.

– Suomalaisia huoletti yllättävän vähän kryptojen energiankulutus, vaikka se on ollut paljon julkisuudessa esillä. Sen sijaan vastuullisen sijoittamisen toinen näkökulma, eli mahdollinen rikollinen toiminta painoi etenkin vanhimpien ikäluokkien mieltä.

Kiina ilmoitti äskettäin, että se rajoittaa kryptovaluuttojen louhintaa juuri niiden valtavan energiakulutuksen vuoksi. Sähköautovalmistaja Tesla perui toistaiseksi lupauksensa hyväksyä bitcoin autokauppansa maksuvälineenä vedoten juuri kryptovaluutan energian kulutusongelmiin. Ekonomisti Nummiaro uskoo, että viranomaisrajoituksia voi tulla lisää.

-Kryptovaluuttojen merkityksen kasvaessa sääntelyllä voidaan pyrkiä rajoittamaan kysyntää, koska ympäristöhaittojen lisäksi huolet pankkisektorin talletuspaosta ja keskuspankkien tuloksista lisääntyvät.

LähiTapiolan kyselyn on toteuttanut Kantar TNS. Kyselyyn on vastannut kaikkiaan 1018 suomalaista. Kysely on toteutettu 8.-15.5.2021. Koko kyselyn tilastollinen virhemarginaali on noin +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Vastaa