Kryptovaluutta on esiintynyt mediassa paljon viime aikoina, mutta kuinka moni tietää, mitä se tarkalleen on? Kryptovaluutta on kansainvälinen digitaalinen valuutta, joka toimii lohkoketjuteknologian avulla.

Kryptovaluutta ei ole minkään keskuspankin sääntelyn alaisena ja sen omistavat ihmiset. Valuutta toimii täysin verkossa eli siitä ei ole olemassa fyysistä rahamuotoa netin ulkopuolella.

Maailman tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin, jolla voi maksaa jo useassa verkkokaupassa Suomessa. Erilaisia valuuttoja on kuitenkin jo yli tuhat.

Kryptovaluutat tunnetaan myös nimillä digivaluutta ja virtuaalivaluutta. Kryptovaluutta on kuitenkin nimenomaan aidosti digitaalinen valuutta eikä siis perinteisten valuuttojen digitaalista käyttöä.

Mitä kryptovaluutta käytännössä on?

Digitaaliset valuutat käyttävät lohkoketjuteknologiaa maksutapahtumien turvaamiseen, varmentamiseen, ja salaamiseen. Lohkoketju on lyhyesti selitettynä prosessi, joka on hajautettu useaan osaan.

Virtuaalivaluutat siis käyttävät avointa lohkoketjua maksutapahtumissa, jolloin maksutapahtuma on jaettu useisiin osiin ja maksutapahtumaa on todentamassa tuhansien tietokoneiden verkosto. Tämän takia kryptovaluuttojen väärennys on erittäin vaikeaa.

Kryptovaluuttojen louhinta, mitä se on?

Kryptovaluuttojen lohkoketjujen ylläpitäjiä kutsutaan louhijoiksi. Käytännössä louhijoiden tehtävänä on rakentaa lohkoketjun uudet lohkot. Uusi lohko sisältää aina listan kyseisellä kryptovaluutalla suoritetuista transaktioista. Louhijat kokoavat nämä transaktiot yhteen ja muodostavat niistä lohkon.