Dogecoin (tunnus: Ɖ; lyhenne: DOGE) on Litecoiniin pohjautuva kryptovaluutta, joka käyttää maskottinaan shiba-koirahahmoa Doge-meemistä.

Dogecoin on perinteinen kryptovaluutta

Asetetaan Dogecoin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Bitcoin on markkinoiden vanhin ja tunnetuin edustaja valuuttakategoriassa. Tosin, nykyisin sen narratiivi on muuttunut suursijoittajien myötä enemmän digitaalisen kullan ja arvonsäilyttäjän rooliin. Bitcoinin jälkeen tulleet kolikot kuten Litecoin, Bitcoin Cash ja Monero edustavat kategoriaa myös hyvin.

Ethereum on puolestaan platformien kuningas. Näitä projekteja kutsutaan myös termeillä ekosysteemi, framework ja ohjelmoitialusta. Ne ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella iOS, Android tai Windows -vertauksia. Muita platformeja ovat mm. Cardano, NEO, EOS, Tron, Zilliqa ja Elrond.

Tokenit luodaan edellä mainittujen platformien sisälle. Niillä on käyttöä (utility) tai hallinnollista roolia (governance) tietyn, rajaton ohjelmiston sisällä. Hyviä esimerkkejä ovat DeFi-maailman tokenit Chainlink, Aave ja Uniswap. Tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua.

Dogecoin on helppo asettaa näillä perusteilla valuuttakategoriaan. Se on luotu aikoinaan Bitcoinin ja Litecoinin pohjilta helppokäyttöiseksi ja nopeaksi digivaluutaksi. Dogecoinilla on muiden valuuttojen tapaan lähinnä yksi merkittävä ominaisuus tai tehtävä, eli digitaalisena vaihdon välineenä toimiminen.

Dogecoinin ticker eli lyhenne pörsseissä on kuvaavasti DOGE. Käydään seuraavaksi läpi hieman projektin historiaa.