Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva kryptovaluutta, jonka loi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2008 ja joka tuli toiminnalliseksi tammikuussa 2009. Yksi bitcoin on jaettavissa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, joita kutsutaan kehittäjänsä mukaan satosheiksi

Bitcoin (BTC) on digitaalinen valuutta. Bitcoineja ei ole fyysisesti olemassa. Yksi bitcoin on käytännössä hyvin pitkä digitaalinen numerosarja. Kaikkien bitcoinin käyttäjien tietokoneissa ja/tai mobiililaitteissa on ohjelma bitcoin-siirtoja varten. Bitcoin-siirrot ovat julkisia, mutta siirron osapuolet anonyymejä. Vain lähettävän ja vastaanottavan bitcoin-lompakon digitaaliset osoitteet ja siirtyvien bitcoinien määrä ovat julkista, tarkistettavissa olevaa tietoa.

Periaatteessa bitcoin on digitaalinen rahake, jota voidaan käyttää sähköisenä maksuvälineenä. Bitcoinit ovat olemassa vain digitaalisessa muodossa. Bitcoinit luodaan ja niitä säilytetään tietokoneiden muodostaman vertaisverkon tietokannassa käyttämällä monimutkaisia matemaattisia kaavoja. Bitcoineja ei siis hallinnoi mikään yksittäinen viranomainen tai organisaatio.

Mikään taho ei hallinnoi bitcoinia

Bitcoinia ei laske liikkeeseen mikään keskusviranomainen tai julkinen organisaatio. Kukaan ei takaa, että bitcoin kelpaa maksuvälineenä tai että sen arvo pysyy vakaana. Sen sijaan voidaan olla varmoja, että 10 euron seteli kelpaa maksuksi kaikkialla euroalueella, sillä EKP takaa sen.