Koristeiden kierrätys ja uusiokäyttö

Joulukoristeet luovat juhlatunnelmaa, mutta ne voivat myös aiheuttaa paljon jätettä. Käytä vanhoja koristeitasi vuodesta toiseen ja täydennä niitä tarvittaessa kierrätetyillä tai itse tehdyillä koristeilla.

Luonnonmateriaaleista, kuten oksista, kävyistä ja marjoista, voi luoda kauniita ja ekologisia koristeita.

Paikalliset ja sesongin mukaiset herkut

Joulupöydän antimet ovat juhlan keskiössä. Valitse paikallisia ja sesongin mukaisia raaka-aineita, jotka eivät ole vaatineet pitkiä kuljetusmatkoja.

Esimerkiksi kotimaiset juurekset, kalat ja lihat ovat sekä herkullisia että ekologisia valintoja joulumenuun.

Kutsukortit digitaalisesti

Perinteisten paperisten kutsukorttien sijaan voit lähettää kutsut digitaalisesti. Sähköposti, tekstiviesti tai digitaalinen kutsupalvelu ovat ympäristöystävällisiä ja nopeita tapoja kutsua vieraat juhliin.

Digitaaliset kutsut ovat myös käteviä, sillä voit helposti seurata ilmoittautumisia ja mahdollisia erityistoiveita.

Lahjojen paketointi ekologisesti

Kun mietit joululahjan ostamista, mieti myös, miten paketoit lahjat. Käytä kierrätettyä lahjapaperia, vanhoja sanomalehtiä tai kangaspusseja.

Voit myös käyttää koristeina luonnonmateriaaleja, kuten kuivattuja appelsiininsiivuja tai kanelitankoja, jotka tuovat lahjapakettiin luonnollista kauneutta ja tuoksua.


Energiatehokas valaistus

Joulun tunnelmavalaistus on olennainen osa juhlatunnelmaa. Valitse energiatehokkaita LED-valoja perinteisten hehkulamppujen sijaan.

LED-valot kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään, mikä tekee niistä sekä ekologisen että taloudellisen valinnan.

Vähemmän on enemmän

Joulun ei tarvitse olla ylenpalttista. Vähemmän mutta harkitummin valittuja lahjoja, ruokia ja koristeita voi olla enemmän kuin liika yltäkylläisyys.

Keskity laatuun määrän sijaan ja valitse tuotteita, jotka ovat kestäviä, ekologisia ja merkityksellisiä.

Jätteiden vähentäminen ja kierrätys

Joulun aikaan syntyy helposti paljon jätettä. Suunnittele juhlasi niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Käytä esimerkiksi kestäviä astioita kertakäyttöisten sijaan.

Muista myös kierrättää joulun jälkeen syntyvät jätteet, kuten lahjapaperit, lasipullot ja paristot oikein.

Luonnonmukaiset siivousaineet

Juhlien valmisteluun kuuluu usein myös siivous. Valitse luonnonmukaisia siivousaineita, jotka eivät sisällä haitallisia kemikaaleja.

Luonnonmukaiset siivousaineet ovat hellävaraisia sekä ihmisille että ympäristölle, ja ne jättävät kotiin raikkaan ja luonnollisen tuoksun.

Kuljetusten vähentäminen

Jos mahdollista, järjestä juhlat paikassa, jonne suurin osa vieraista voi tulla jalan, pyörällä tai julkisilla kulkuneuvoilla.

Vältä turhia ajomatkoja ja suosi kimppakyytejä. Tämä vähentää hiilidioksidipäästöjä ja tekee juhlista ekologisemmat.

Yhteenveto

Ekologisen joulujuhlan järjestäminen ei vaadi suuria uhrauksia, vaan pieniä ja harkittuja valintoja. Ympäristöystävälliset ratkaisut voivat tuoda juhliin lisää lämpöä ja merkityksellisyyttä. Juhlimalla ekologisesti voimme nauttia joulusta hyvällä omallatunnolla tietäen tekevämme parhaamme ympäristön hyväksi.

Vastaa